Podczas grilla skóra wchłania więcej wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych niż płuca

24 maja 2018, 12:10

Skóra jest ważniejszym szlakiem wychwytu rakotwórczych związków powstających podczas grillowania niż oddychanie i płuca. Autorzy artykułu z pisma Environmental Science & Technology zauważyli też, że ubranie nie chroni tak dobrze, jak mogłoby się wydawać.



Wspomagali działanie witaminy D, by zwalczyć cukrzycę

11 maja 2018, 11:46

Szukając nowych sposobów na cukrzycę typu 2., naukowcy natrafili na nieoczekiwanego sprzymierzeńca - witaminę D, która z małą pomocą wydaje się chronić wytwarzające insulinę komórki beta.


Filtry z zeolitu sprawiają, że wędzone produkty są zdrowsze i smaczniejsze

20 marca 2018, 11:59

Wykorzystanie podczas wędzenia filtrów zeolitowych pozwala wyeliminować szkodliwe związki. Co najważniejsze, zabieg poprawia smak uzyskiwany podczas obróbki.


Lek zlikwiduje mózgowe deficyty wywołane nadmiernym piciem

9 lutego 2018, 06:15

Przeciwlękowy i antydepresyjny Tandospiron może znaleźć inne zastosowanie. Ostatnie badania wykazały bowiem, że niweluje on negatywne oddziaływanie nadmiernego spożycia alkoholu na powstawanie nowych neuronów (neurogenezę).


„Szczepionka na raka” leczy myszy z nowotworów

2 lutego 2018, 13:14

Aktywowanie komórek T w guzach nowotworowych doprowadziło do eliminacji nawet odległych przerzutów u myszy. Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda, którzy opracowali nową technikę, właśnie prowadzą rekrutację wśród chorych na chłoniaki i chcą rozpocząć jej testy kliniczne.


Na Tytanie istnieje poziom morza

24 stycznia 2018, 11:47

Naukowcy z Cornell University informują, że z pomiarów Tytana wykonanych przez Cassini wynika, że na tym księżycu Saturna istnieje odpowiednik ziemskiego poziomu morza. Ziemia i Tytan to jedyne obiekty w Układzie Słonecznym, o których wiemy, że posiadają płyn na swojej powierzchni. O ile jednak na Ziemi płynem tym jest woda, na Tytanie mamy do czynienia z jeziorami i oceanami płynnych węglowodorów, pod którymi znajduje się zamarznięta woda.


Hibernujące gryzonie inaczej odczuwają zimno

20 grudnia 2017, 12:00

Hibernujące zimą świstaki i chomiczki syryjskie nie odczuwają zimna w ten sam sposób, co niehibernujące gryzonie, np. szczury. Naukowcy z Uniwersytetu Yale odkryli, że wyewoluowały one neurony czuciowe ze zmniejszoną zdolnością do wykrywania temperatur poniżej 20°C. Dzięki temu temperatura ich ciała może spadać na długi czas, nie powodując stresu.


Przełącznik molekularny do leczenia chorób zapalnych

5 września 2017, 05:30

Naukowcy z Uniwersytetu Queensland przybliżyli się do opracowania nowych leków na choroby zapalne, w tym na alergie czy pokrzywkę. Australijczycy zbudowali bowiem molekularne przełączniki, które pomagają kontrolować odpowiedź immunologiczną na wiele częstych alergenów.


We współpracy prozdrowotna siła

11 sierpnia 2017, 10:47

Żmudne badania pokazały, w jaki dokładnie sposób błonnik pokarmowy pozwala zachować zdrowie jelit.


Na dachu Wydziału Prawa Uniwersytetu Śląskiego powstaje miejska pasieka

7 sierpnia 2017, 15:00

Na dachu Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach powstaje miejska pasieka. Zamontowano tam już sześć uli, które za kilka dni zostaną zasiedlone pszczołami. Pierwszego miodu można się spodziewać za rok.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy